Tuesday, May 31, 2011

Rice Jamblang(Sega Jamblang)

Rice Jamblang or Sega Jamblang is typical of the urban food Cirebon, West Java. Jamblang name comes from the name of the region west of thethe city of of Cirebon place of origin of food vendors .

Based on data from a typical culinary books Cirebon, there areabout 300 sellers of rice or sega jamblang either hang (stall) as well as being peddled around. Jamblang name comes from the name of the area west of Cirebon city is home to food merchants.Characteristic of these foods is the use of teak as a pack of riceleaves. Meals are served in a buffet.

The menu is available including fried sambal (a slightly sweet), tofuvegetables, lung, liver or beef stew, meat ball, broil potatoes,scrambled eggs / fried eggs, fried eggs cooked chili, stew fish,salted fish, tofu and tempeh, and not miss 'blakutak', a type of squid cooked with ink.
Nothing too special on the rice, just plain white rice should berefrigerated several hours before hand, only then wrapped in teak leaves. The size of rice is not too much, just handful hands of adults.
If it is wrapped at the time of the heat will make the rice turns to red. that's what we do not want to. Usually after the cooked rice,directly aerated and this can make rice durable.
  Although the menu is very diverse, but food prices are relatively very cheap....


Source :kompas.com

No comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More